Cindy over OnsWater en wat je daarmee kunt doen #8

Cindy over OnsWater en wat je daarmee kunt doen #8

17 oktober 2018

OnsWater in je tuin

Het is dat er zo nu en dan een herfstblaadje naar beneden dwarrelt, anders zou je denken dat het augustus is, niet half oktober. In korte broek en bezweet shirt gaan we met bijl en zaag onze stokoude, vier meter hoge, rododendron te lijf. Die lijkt, na de zinderende hitte en droogte van de afgelopen tijd, het loodje te hebben gelegd.

We hadden natuurlijk kunnen wachten of hij in het voorjaar nog enig teken van leven zou geven. Maar tijden veranderen, het klimaat verandert en het zou goed zijn als sommige tuinen ook mee veranderden. Ik heb een kuil nodig! Dat betekent: de kluit eruit. Daarover straks meer.

OnsWater
Met regen is het hetzelfde als met overhangend fruit van de buren: als het binnen jouw erfgrens op de grond valt is het van jou. Of het nou op je dak valt, in de tuin of de vijver. Zelfs wanneer het onze planten laat verzuipen of wanneer we door toedoen er van een Mud Run kunnen gaan houden op ons tuinpad. Het is vanaf dat moment OnsWater.

Uit de kraan
Je kunt ervoor kiezen dit water versneld af te voeren. Zo het riool, de sloot of het kanaal in. Drinkwater uit de kraan is hier zo goedkoop dat je het schaamteloos in de brandende zon kunt laten verdampen op gazon en bloemborder. Of je sproeit stiekem s ’nachts. Niemand die iets merkt, totdat het gras bij de buren geel wordt en het jouwe eens een keertje groener is. Maar al komt het water nog zo goedkoop uit de kraan, OnsWater valt gratis naar beneden. Dat vind ik mooi. En zonde om er niet van te profiteren.

Tip van Cindy
In onze tuin vangen we dat regenwater op. Via een sedum- en grasdak komt het geleidelijk aan naar beneden. Daar komt het terecht in een regenton (altijd handig voor potplanten), waarna het verder stroomt in een WADI.

Mooi woord, WADI. Aan de ene kant is het een afkorting van Water Afvoer Drainage Infiltratie. Aan de andere kant is het de Arabische naam voor een vaak droogstaand rivierdal. Een kuil, kortom, die fungeert als tijdelijke bergingsplek van waaruit het water rustig kan weg zakken in de aarde. Zo bewaar ik OnsWater een tijdje. In tijden van droogtestress is heb ik zo altijd wat beschikbaar voor al het groen.

Zoals ik al vaker heb gezegd: In de tuin gebruik ik geen pesticides, geen kunstmest. Ik wil goed voor OnsWater zorgen. Ik gebruik wat ik nodig heb en de rest deel ik graag. OnsWater vloeit, zo schoon mogelijk, naar de Drentsche Aa, waarna het uiteindelijk in Groningen uit de kraan stroomt.