"In het Drentsche Aa-gebied kun je nog uren dwalen zonder een mens te zien"

IVN Educatie-coördinator André Brasse

Het Drentsche Aa-gebied is het best bewaarde laagland beeksysteem van West-Europa. In het Drentsche Aa-gebied kun je nog uren dwalen zonder een mens te zien. Het ademt hier rust, puur natuur. Vroeg in de ochtend kun je reeën, ijsvogels en soms bevers spotten; zo mooi!

Je staat er niet bij stil, maar als je gif in de Drentsche Aa laat vallen, kun je binnen korte tijd het hele systeem om zeep helpen. Dat heeft heel veel effecten voor het leven in het water, maar ook erbuiten. Het is een kwetsbaar systeem waar we heel zorgvuldig mee om moeten gaan.

Als Senior Projectleider bij IVN coördineer ik een aantal dagen per week de communicatie en educatie voor het Nationaal Park Drentsche Aa. Ik probeer het verhaal van de Drentsche Aa tussen de oren te krijgen bij allerlei doelgroepen. We werken bijvoorbeeld veel met scholen in dit gebied. We vertellen dan aan kinderen het verhaal dat het water uit deze beek straks in Groningen uit de kraan stroomt. Een jochie zei laatst: “Dus als ik in deze beek spuug, komt het straks bij mijn vriendje uit de kraan?” Ja inderdaad, zo werkt het dus. We werken voortdurend aan bewustwording, en dat begint al op jonge leeftijd. Ik ben ontzettend trots op dit gebied en hoop dat de generaties na ons dat ook kunnen zijn!

Ook interessant

{{ item.title }}

{{ item.excerpt }}

Andere verhalen

{{ item.title }}

{{ item.excerpt }}