Met minder bestrijdingsmiddelen meer opbrengst

Bart en Marion Boxen

Boer Bart en boerin Marion van Maatschap Boxen ‘boeren’ met ongelofelijk veel passie voor hun koeien, maïs én omgeving.

Maïs voor onze koeien van eigen land. Een mooie oogst met weinig verlies en zo min mogelijk belasting naar de omgeving. Dat is toch prachtig? We blijven zoeken naar wat anders en beter kan op de boerderij. Niet alles slaagt meteen, maar onze experimenten zien we als een investering. Wat we er nu aan tijd in steken, verdienen we later hopelijk terug.

thema+1+Standaard+12+10+2012

thema+1+Standaard+12+10+2012

Duurzaam verbouwen, zo’n grote stap is het niet

Je moet bewust omgaan met je bodem. Daar is veel winst te behalen. Voor ons betekent duurzaam boeren: slim kiezen wat je verbouwt en op een efficiënte manier. Alleen spuiten als het nodig is en alleen bemesten waar je zaait. Zo stoot je weinig uit en oogst je meer.

We spuiten alleen om de meest hardnekkige grassen kwijt te raken. En we bemesten niet waar de wortel van de maïsplant niet bij kan. Zo houden we mest over die we efficiënter kunnen benutten andere voor percelen. Beter voor het milieu, de omgeving en onze portemonnee.

En het fijne is: uiteindelijk besparen we geld én tijd! Om samen te genieten van onze kinderen en vakanties, bijvoorbeeld.

We experimenteren rustig door en zijn altijd benieuwd naar andere mogelijkheden om duurzaam maïs te telen.

Voor mij betekent duurzaam boeren: slim kiezen wat je verbouwt en op een efficiënte manier.

- Bart Boxen

Bekijk het filmpje over grondig boeren met maïs

Het demonstratieproject ‘Grondig Boeren met Maïs’ is gestart voor een rendabele maïsteelt zonder negatieve effecten op de omgeving. Om nu en in de toekomst voldoende maïs van hoge kwaliteit te kunnen blijven oogsten moet er vooral meer aandacht komen voor goed bodembeheer.

Ook interessant

{{ item.title }}

{{ item.excerpt }}

Andere verhalen

{{ item.title }}

{{ item.excerpt }}