De onkruidchallenge! Aandacht voor natuurlijk tuinieren

De onkruidchallenge

Doe jij mee met de onkruidchallenge deze lente? Maak van je tuin een natuurlijk paradijsje zonder het gebruik van chemische middelen. Onkruidcoach Cindy de Jonge geeft tips over hoe je dit doet.

Vragen?

  • Check Vragen? Neem contact met ons op via info@onzedrentscheaa.nl

Help je mee om de Drentsche Aa schoon te houden?

Elke dag wordt het water uit de Drentsche Aa door meer dan 200.000 mensen gedronken. Daarom is het belangrijk dat het stroomgebied van de Drentsche Aa beschermd wordt tegen vervuiling. Helaas is schoon water niet vanzelfsprekend. Regelmatig worden nog te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater aangetroffen.

Voor hoveniers is het gebruik van chemische middelen voor veel toepassingen verboden. Bij particulier gebruik zijn bestrijdingsmiddelen nog wel toegestaan. Bijvoorbeeld om het terras of de oprit onkruidvrij te maken. En omdat de omgeving rond het stroomgebied afwatert op de Drentsche Aa, zijn deze bestrijdingsmiddelen terug te vinden in de beek. Wij vragen iedereen om bij te dragen aan een verbetering van de waterkwaliteit door geen gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen in de tuin.

Help je mee het tij te keren?

Vraag & anwoord

Waarom deze actie?
Wij maken ons sterk voor verbetering van de waterkwaliteit in het Drentsche Aa-gebied en vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Elke dag wordt het water uit de Drentsche Aa door meer dan 200.000 mensen gedronken. Bijvoorbeeld in de stad Groningen. Daarom is het belangrijk dat het stroomgebied wordt beschermd tegen vervuiling.

Helaas is schoon water niet vanzelfsprekend. Regelmatig worden er te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater aangetroffen.

Lees meer natuurvriendelijke tips.

Welke invloed heeft het gebruik van bestrijdingsmiddelen op de drinkwaterkwaliteit?
Hoe minder bestrijdingsmiddelen er in het water komen, hoe minder er uitgehaald hoeven te worden. Een deel van de bestrijdingsmiddelen die particulieren in de tuin of op de oprit gebruiken, komt uiteindelijk via regen en sloten in de Drentsche Aa terecht. Uit de Drentsche Aa wordt drinkwater gewonnen. Het Waterbedrijf Groningen moet de bestrijdingsmiddelen eerst uit het water halen voordat het gedronken kan worden. Lees meer over schoon drinkwater uit de Drentsche Aa.

Welke bestrijdingsmiddelen vooral?
Onkruidbestrijdingsmiddelen (werkzame stof: glyfosaat) en middelen voor de bestrijding van mos in het gazon (werkzame stof: ijzersulfaat). Ook bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt voor de bestrijding van slakken vormen een probleem. Lees meer natuurvriendelijke tips.

Waarom geen azijn?
Middelen tegen onkruid op basis van azijnzuur zijn schadelijk voor waterorganismen. Daarom adviseren we om deze middelen niet te gebruiken in de buurt van water, afvoerputjes en riolen. Azijn is ook schadelijk voor bijen. Om hen en andere bestuivende insecten te beschermen, adviseren we om azijn niet te gebruiken in de buurt van bloeiende planten.

Weten hoe je onkruid op een natuurvriendelijke manier verwijdert? Lees meer natuurvriendelijke tips.

Waarom geen zout? 
Als je regelmatig zout gebruikt, dan verzilt de bodem en niet alle planten kunnen hier tegen. Ook bomen en struiken verderop kunnen door zout wortelschade krijgen en hieronder lijden. Lees meer natuurvriendelijke tips.