Lever je bestrijdingsmiddelen in en krijg een vlinderstruik cadeau!

Doe mee aan de actie

Bewoners opgelet! Binnenkort volgt meer informatie over de actie in 2020. 

Ook vind je op deze website natuurvriendelijke tips voor het tegengaan en voorkomen van onkruid en plaagbestrijding. Want er zijn legio mogelijkheden. Zo help je mee het water in de Drentsche Aa schoon te houden. Ook insecten zoals bijen, vlinders en andere bodem- en waterbeestjes doe je er een groot plezier mee!

Actievoorwaarden

  • Check Vragen? Neem contact op met de Natuur en Milieufederatie Drenthe via info@nmfdrenthe.nl.

Help je mee om de Drentsche Aa schoon te houden?

Elke dag wordt het water uit de Drentsche Aa door meer dan 200.000 mensen gedronken. Daarom is het belangrijk dat het stroomgebied van de Drentsche Aa beschermd wordt tegen vervuiling. Helaas is schoon water niet vanzelfsprekend. Regelmatig worden nog te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater aangetroffen.

Voor hoveniers is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voor veel toepassingen verboden. Bij particulier gebruik zijn bestrijdingsmiddelen nog wel toegestaan. Bijvoorbeeld om het terras of de oprit onkruidvrij te maken. En omdat Assen-Oost en Assen Oud-Zuid rechtstreeks afwateren op de Drentsche Aa, zijn deze bestrijdingsmiddelen terug te vinden in de beek.

Help je mee het tij te keren?

 

Vraag & anwoord

Waarom deze actie?
Wij maken ons sterk voor verbetering van de waterkwaliteit in het Drentsche Aa-gebied en vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Elke dag wordt het water uit de Drentsche Aa door meer dan 200.000 mensen gedronken. Bijvoorbeeld in de stad Groningen. Daarom is het belangrijk dat het stroomgebied wordt beschermd tegen vervuiling.

Helaas is schoon water niet altijd vanzelfsprekend. Regelmatig worden er te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater aangetroffen. Assen-Oost en Assen Oud-Zuid wateren rechtstreeks af op de Drentsche Aa. Ook bestrijdingsmiddelen uit deze wijken zijn dus terug te vinden in de beek. Particulieren kunnen bijdragen aan een verbetering van de waterkwaliteit door geen gebruik meer te maken van bestrijdingsmiddelen in hun tuin.

Lees meer natuurvriendelijke tips.

Welke invloed heeft het gebruik van bestrijdingsmiddelen op de drinkwaterkwaliteit?
Hoe minder bestrijdingsmiddelen er in het water komen, hoe minder er uitgehaald hoeven te worden. Assen-Oost en Assen Oud-Zuid wateren rechtstreeks af op de Drentsche Aa. Een deel van de bestrijdingsmiddelen die particulieren in de tuin of op de oprit gebruiken, komt uiteindelijk via regen en sloten in de Drentsche Aa terecht. Uit de Drentsche Aa wordt drinkwater gewonnen. Het Waterbedrijf Groningen moet de bestrijdingsmiddelen eerst uit het water halen voordat het gedronken kan worden. Lees meer over schoon drinkwater uit de Drentsche Aa.

Welke bestrijdingsmiddelen vooral?
Onkruidbestrijdingsmiddelen (werkzame stof: glyfosaat) en middelen voor de bestrijding van mos in het gazon (werkzame stof: ijzersulfaat). Ook bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt voor de bestrijding van slakken vormen een probleem. Lees meer natuurvriendelijke tips.

Waarom geen azijn?
Middelen tegen onkruid op basis van azijnzuur zijn schadelijk voor waterorganismen. Daarom adviseren we om deze middelen niet te gebruiken in de buurt van water, afvoerputjes en riolen. Azijn is ook schadelijk voor bijen. Om hen en andere bestuivende insecten te beschermen, adviseren we om azijn niet te gebruiken in de buurt van bloeiende planten.

Weten hoe je onkruid op een natuurvriendelijke manier verwijdert? Lees meer natuurvriendelijke tips.

Waarom geen zout? 
Als je regelmatig zout gebruikt, dan verzilt de bodem en niet alle planten kunnen hier tegen. Ook bomen en struiken verderop kunnen door zout wortelschade krijgen en hieronder lijden. Lees meer natuurvriendelijke tips.