"Schoon drinkwater is voor mij vanzelfsprekend"

Mathijs Betten uit Groningen drinkt zo’n 2 liter water per dag. Dat dit water uit de Drentsche Aa komt, daar staat hij niet bij stil.

Logisch dat ik niet weet dat mijn kraanwater uit één van die meanderende beekjes in Drenthe komt. Hoe zou ik het kunnen weten? Ik denk er niet over na, voor mij is schoon drinkwater vanzelfsprekend. Het is er altijd en overal. Hier in Groningen, tenminste. Ik kom net terug uit Indonesië. Daar is geen schoon drinkwater uit de kraan. Dat was wel even wennen.

Ik sport veel. Zo loop ik vaak hard in het Noorderplantsoen. Dat is dus flink zweten en dit betekent veel drinken. Ik denk dat ik ongeveer twee liter water drink per dag. Is dat veel of weinig? Ach, ik voel me er fit bij, dus het zal wel goed zijn.

Mijn drinkwater komt dus uit de Drentsche Aa. Ik weet dat dit een natuurgebied is, maar dat er zeven miljard liter drinkwater uit gewonnen wordt, dat is voor mij totaal nieuw. Ik vind het eigenlijk wel mooi dat wij Groningers het water ‘van’ de Drenten drinken. Er is onderling toch altijd een beetje strijd in het noorden. Maar water doet niet aan provinciegrenzen.

Mijn oproep aan de inwoners, bedrijven en overheden van Drenthe is dan ook om dit natuurgebied schoon te houden. Want hoe schoner het water al is, hoe minder ermee hoeft te gebeuren voordat het hier in Groningen uit de kraan stroomt.

Mijn drinkwater komt uit de Drentsche Aa

- Mathijs Betten

Bekijk het filmpje over drinkwater maken

Per dag gebruiken wij gemiddeld 121 liter drinkwater per persoon. De waterbedrijven werken er elke dag hard aan om ons van schoon drinkwater te voorzien. Bekijk de video en zie wat daar bij komt kijken.

Hoe hard is jouw water?

Water uit de kraan kan ‘hard’, ‘zacht’ of ‘gemiddeld’ zijn. In hard water zitten meer mineralen dan in zacht water. Benieuwd naar de hardheid van het water dat bij jou uit de kraan komt? Vul je postcode in op onswater.nl en ontdek hoe hard het water bij jou in de buurt is.

Bij hard water:

  • Grotere kans op kalkaanslag in apparaten of in de badkamer.
  • Grotere hoeveelheid (af)wasmiddel of zeep nodig.
  • Vaker zout voor de afwasmachine.

Wat is waterhardheid?

In hard water is meer calcium (kalk) en magnesium opgelost dan in zacht water. Deze stoffen zijn niet ongezond en komen via de grond in het water terecht. Hardheid van water drukken we uit in dH (Duitse hardheid).

Wist je dat veel Groningers water drinken uit de Drentsche Aa?

Over dit fraaie waterwingebied, dat ook een nationaal park is, hebben we een televisieserie laten maken van vijf afleveringen. In deze aflevering: Hoe kan het dat dat Drentsche Aa water zo geweldig goed is van kwaliteit? En hoe zorgen we er voor dat dat ook zo blijft? En hoe lekker vinden mensen kraanwater eigenlijk?

Wist je dat?

  • Check Alle huishoudens in Groningen, Haren en Eelde-Paterswolde hun drinkwater krijgen uit de Drentsche Aa?
  • Check We in Nederland per persoon 119 liter schoon water gebruiken?
  • Check Vrouwen meer water gebruiken dan mannen? Vier liter ongeveer, ze gaan namelijk iets vaker naar de wc.
  • Check Als je tijdens het tandenpoetsen de kraan open laat staan, er acht liter schoon water per minuut wegspoelt?

Ook interessant

{{ item.title }}

{{ item.excerpt }}

Andere verhalen

{{ item.title }}

{{ item.excerpt }}