Buuf’s schoonmaakactie #1

Buuf’s schoonmaakactie #1

9 augustus 2017

Een goede buur is beter dan een verre vriend... toch?

Ik had al een mooi to-do-lijstje klaar staan. Mijn buurvrouw duidelijk ook. Ze was al bezig met het verwijderen van onkruid op de oprit. Gewichtheffend met 5 liter azijn en een papschaaltje om het onverdunde goedje over divers opkomend groen te gieten… Een lief mens, mijn buurvrouw, maar met een iets andere kijk op ‘groen’ dan ik.

Roundup kun je nog stiekem gebruiken, maar azijn ruik je al op afstand. Natuurlijk, een goede buur is beter dan een verre vriend, maar ik voel dat ik er iets mee moet. Een knoop in mijn maag en het zweet op mijn rug. Gelukkig is mijn man in de buurt voor een beetje support. Een paar meter verderop zoemen onze bijen, een mooie aanleiding.

“He Buuf, ik vind het heel lastig om te vragen maar….”
Je weet nooit hoe zo’n gesprek gaat verlopen. Ik heb mijn verhaal wel klaar. Voor onze bijen, het behoudt van een vitale bodem én een schone bron van ons drinkwater. Maar hoe reageert iemand? . “Waar bemoei jij je mee? Wees blij dat ik geen gif gebruik.” Of: “Azijn is toch natuurlijk, overal te koop, kan dus niet gevaarlijk zijn, supergoedkoop en… smaken verschillen.” Of misschien wel: “Mijn stoepje is in ieder geval een stuk schoner dan die van jou.” Dat laatste, ja, dat klopt wel, ja.

Gelukkig maak ik me druk om niks. Het gesprek verloopt prettig en buuf staat open voor alternatieven. Volgens mij denkt ze oprecht dat azijn hét natuurvriendelijke alternatief is. En laten we wel wezen, ze is echt niet de enige. Voor ik het weet sta ik als een vertegenwoordiger de onkruidstomer te promoten die ik thuis heb staan om te testen. Tot zover mijn to-do-lijstje voor vanochtend.

Buurvrouw is alweer naar binnen gegaan. Ondertussen staat het opkomende groen op haar oprit weg te stomen. Fraai is dat. Heb ik me erin laten luizen? Maar dan ineens over de schutting: “He Buuf, mag ik hem zo ook nog even lenen voor achter?” “Tuurlijk”, roep ik terug, “anytime!” Niet vergeten: het eerste potje honing is voor buuf.

Cindy de Jonge

PS. Azijnzuur is schadelijk voor waterorganismen en bijen. Daarom kun je beter borstelen, harken of heet water gebruiken om onkruid te verwijderen. Lees meer over azijn en zout tegen onkruid.