Wel of geen azijn en zout in de tuin gebruiken?

Heel wat tuiniers gaan op zoek naar een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor bestrijdingsmiddelen tegen onkruid/insecten en komen zo terecht bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Azijn of zout inzetten tegen onkruid is schadelijk voor de natuur. Borstelen, harken of heet water gebruiken zijn veel betere alternatieven.

Waarom geen azijn?
Middelen tegen onkruid op basis van azijnzuur zijn schadelijk voor waterorganismen. Daarom mag je ze niet gebruiken in de buurt van waterlopen, afvoerputjes en riolen. Azijn is ook schadelijk voor bijen. Om hen en andere bestuivende insecten te beschermen, mag je producten met azijn niet gebruiken in de buurt van planten in bloei.

Deze voorschriften maken het in de praktijk bijna onmogelijk om deze middelen op basis van azijnzuur (en ook azijn) in te zetten zonder ongewenste bijwerkingen. Daarnaast doodt azijn de planten oppervlakkig, goed ontwikkelde planten en meerjarig onkruid moet je regelmatig behandelen met azijn. Het weghalen met wortel en al met de hand is effectiever.

Waarom geen zout?
Als je regelmatig zout gebruikt, dan verzilt de bodem en niet alle planten kunnen hier tegen. Ook bomen en struiken verderop kunnen door zout wortelschade krijgen en hieronder lijden.

Wat zijn de alternatieven?
Wil je het onkruid verwijderen? Er zijn heel wat alternatieven zonder ongewenste bijwerkingen. Vooral het voorkomen van onkruidgroei is belangrijk:

  • Beperk daarom de oppervlakte van je terras, oprit en paadjes.
  • Maak je terras bijvoorbeeld niet groter dan nodig is.
  • Zet planten op plaatsen waar anders onkruid zou groeien
  • Borstel en veeg regelmatig
  • Verwijder onkruid manueel met een hark of krabber
  • Heet water uit de keuken (van bv. aardappelen) kun je over onkruid gieten
  • Of je kunt het ook verwerken in heerlijke recepten

 

Terug naar actiepagina>> 

Gerelateerd

{{ item.title }}

{{ item.excerpt }}