Planten en hun plaagbeesten

Planten en hun plaagbeesten

8 juni 2018
naaktslak

Planten en hun plaagbeesten

We hebben er allemaal wel eens last van in de tuin: plaagbeesten. Slakken, bladluizen, mieren, rupsen… We zien ze liever niet. Maar als ze er dan zijn, waarmee kun je ze dan op een ecologisch verantwoorde manier bestrijden? En moet je ze eigenlijk wel bestrijden? Veel tuinbeestjes zijn een belangrijk onderdeel van een ecosysteem. Ze zijn nodig voor andere dieren en om de tuin tot een prachtige groene en kleurige weelde te laten ontwikkelen. Hieronder lichten we de alternatieve bestrijdingsmethoden van een aantal ongewenste tuingasten toe.

Slakken
Slakken zijn een heerlijk hapje voor vogels, egels, kikkers en padden. Lok ze naar je tuin. Zorg voor voldoende nestgelegenheid voor vogels, een takkenril waar egels onder kunnen kruipen en een vijver(tje) voor padden en kikkers. Als je dan nog een slakkenplaag hebt kun je ook zelf aan de slag. Bij voorkeur ‘s avonds de slakken één voor één oppakken en elders uitzetten. Niet zo van de slijmerige slakken? Gebruik dan een suikerklontjestang. Een ander alternatief is om een bier-val te plaatsen.

Bladluizen
Bladluizen, een supersnack voor het lieveheersbeestje, oorwormen, zweefvliegen, gaasvliegen en sluipwespen. Ook de larven – die totaal niet op hun ouders lijken – van het lieveheersbeestje zijn dol op bladluizen. Er zijn echter momenten dat ze met zoveel zijn en ik wel ingrijp. Wat ik dan doe is ze er met de hand afhalen. Hierna doop ik ze gelijk in een bakje water. Ze verdrinken. De snelste manier om van bladluis af te komen!

Mieren
Mieren, direct gelinkt aan de bladluis, beschermen de luizen en willen ze ook weleens verspreiden. Het is dus belangrijk om deze populatie in de gaten te houden. Helaas heeft de mier niet direct een vijand. Zelf ingrijpen kan door de geur van azijn. Vul een bakje en zet het neer bij een mierenhoop. Hierdoor zoeken ze een andere plek. Wanneer je direct van ze af wilt kun je kokend water gebruiken (ai ai).

Meeldauw
En dan kunnen je plantjes nog worden geplaagd door schimmels, zoals Meeldauw. Meeldauw is een schimmel dat optreedt als de omgeving niet ideaal is voor de plant: ruimte, grond en vochtigheid. De schimmel vestigt zich makkelijker op planten met verminderde weerstand. Zorg dus voor een gezonde bodem, en doe wat research over de plant, standplaats en grond waar je haar in zet.

In een tuin met een goed werkend ecosysteem hoef je zelf eigenlijk niet in te grijpen. De tuin is zo ingericht dat er voor alle natuurlijke vijanden van plaagbeesten faciliteiten zijn. Bedenk dat gif insecten meer treft dan je denkt. Probeer te leven met de plaagbeesten en geniet van al het leven dat het met zich meebrengt.

huisjesslak

huisjesslak