Mariska vertelt waarom biologische plantjes beter zijn #2

Mariska vertelt waarom biologische plantjes beter zijn #2

8 augustus 2018

Mariska vertelt waarom biologische plantjes beter zijn #2

Stel, je staat in het tuincentrum en je wilt een plantje kopen. Sta je er dan bij stil dat die misschien wel giftig is voor insecten? Waarschijnlijk niet! Toch is de kans groot dat je plant behandeld is met allerlei pesticiden. Niet zo gek, want het gebruik van pesticiden, chemische bestrijdingsmiddelen voor ongewenste schimmels, insecten of onkruiden, is ‘normaal’ in ons land.

Snelle groei door kunstmest
Daarnaast heeft het plantje in zijn jonge leven vooral geleefd op kunstmest. Dat wordt toegevoegd aan de meeste planten die het biologische keurmerk niet dragen. Kunstmest zorgt ervoor dat planten sneller groeien. Zo kan het tuincentrum plantjes verkopen die nog niet zo oud, maar al wel groot zijn. Want de klanten willen natuurlijk een plant die ze direct in de tuin kunnen zetten en die niet eerst nog een stuk moet groeien.

Eenmaal gekocht zet je het plantje liefdevol in de tuin. Hij staat er weelderig bij en er komen allemaal vrolijke insecten op af. Zweefvliegen, hommels, bijen en misschien wel vlinders. De beestjes hebben net als jij geen flauw idee hoe deze plant is grootgebracht. Als ze dat zouden weten, vlogen ze hem zeker weten voorbij…

Insecten kunnen niet tegen ‘hulpstoffen’
De meeste plantjes uit tuincentra, zonder het bio-keurmerk, zijn opgekweekt met behulp van pesticiden en kunstmest. Met dank aan deze hulpstoffen wordt de plant niet ziek en groeit hij supersnel. Helaas leggen hierdoor insecten, zoals de hommel in dit geval, het loodje. Dit fenomeen is één van de factoren waarom insecten het zo zwaar hebben. In de afgelopen 30 jaar is niet voor niets al 76 procent van de insectenpopulatie verdwenen…

De voordelen van bio-plantjes
Maar waar koop je dan wél je plantjes? Bij de meeste tuincentra vind je immers nauwelijks biologische planten. Gelukkig zijn er hier in Drenthe en omgeving een aantal gecertificeerde biologische kwekers te vinden. Daarnaast kun je ook prima terecht bij particulieren die hun plantjes langs de weg verkopen. Meestal staat er wel bij als ze biologisch zijn en anders kun je het vragen. Er zitten alleen maar voordelen aan bio-plantjes. De insecten blijven gezond en het grondwater blijft schoon. Daarnaast zijn de wortels van deze planten veel sterker. Je krijgt daardoor gezondere planten die minder vatbaar zijn voor ziektes en plagen.

Tuintip: brandnetelgier
Biologische planten hebben, net als andere planten, voeding nodig om gezond te blijven. Daarvoor kun je in het voorjaar ‘brandnetelgier’ maken. Pluk hiervoor jonge brandnetels (ze moeten nog niet in bloei staan, anders gaat het zaad zich in de tuin verspreiden). De brandnetels doe je vervolgens in een plastic ton of emmer (geen metaal) en hier voeg je (regen)water aan toe. Om 10 liter brandnetelgier te maken heb je 1 kilo brandnetels nodig. Laat het geheel afgedekt trekken. Roer het mengsel eenmaal per dag door om het gistingsproces te versnellen. Na ongeveer vier weken zul je zien dat er geen belletjes meer zichtbaar zijn. Dan is de brandnetelgier klaar! Bewaar de gier in een afgesloten emmer of in flessen. Brandnetelgier voor gebruik wel even verdunnen. De regel is: 1 liter gier op 10 liter water. Je kunt planten ook voeding geven in de vorm van een aftreksel van thee of groenten. Daarnaast is het een goed idee om een paar keer per jaar compost over de borders en het gazon te verspreiden. Een laag van twee tot vijf centimeter voldoet. En eventueel nog een beetje koemest. Houd je hierbij aan de dosering op de verpakking.
De insecten zullen je dankbaar zijn!