De tuin ‘winterklaar’ maken? Bekijk dan snel de trucjes van Cindy #2

De tuin ‘winterklaar’ maken? Bekijk dan snel de trucjes van Cindy #2

20 oktober 2017

Winterklaar?

Afgelopen zomervakantie ging ik, net als veel anderen, op zoek naar natuurschoon in het buitenland. Om eenmaal thuis te realiseren dat ik voor dat beetje ‘junglegevoel’ niet op vakantie hoef. Ik werd ingehaald door de realiteit van de dag…

De herfst heeft toegeslagen, en op uitzonderingen na, staat de tuin op instorten. Het voelt als achterstallig onderhoud. Dat is het stiekem ook. In een druk gezin liggen de prioriteiten nu eenmaal soms even anders. De ene na de andere klusdag in de tuin valt in het (regen)water. En wanneer het wel mooi weer is, dan word ik verleid tot activiteiten buiten mijn ‘hof’.

De tuin ‘winterklaar’ maken?
Verder dan het verwijderen van het blad van het gazon ga ik niet. Nou ja, niet? Al die tuinklussen die in augustus al op stapel stonden, heb ik nog niet afgevinkt. Als ik merk dat ik smoesjes ga bedenken om visite niet meer de tuin in te laten, dan is het de hoogste tijd om in te grijpen!

Trucjes van Cindy
Gelukkig zijn er ‘trucjes’ waar de tuin, de bodem en zijn bewoners erg blij mee zijn én ik als toeschouwer van de tuin in winterrust heel tevreden. In twee dagen tijd ontdoen we de paden van ongewenst groen en vegen we flink. We maaien het gras voor de laatste keer en pakken gelijktijdig ook het vallende blad mee.

Ingestorte en lelijk-uitziende planten knippen we in stukken en verdelen we gezamenlijk met het blad- en grasmengsel als een warme deken tussen de planten die, weliswaar uitgebloeid, maar nog fier rechtop staan. Dit geeft straks een prachtig wintersilhouet. De bedekte bodem is een paradijs voor overwinterende insecten, kleine zoogdieren en vogels. Bovendien heeft onkruid minder kans om te kiemen.

Als laatste scheren we de liguster- en beukenhagen. Zo zit de toch nog een beetje ruige herfst- en wintertuin de komende maanden in een prachtig strak schilderij-achtig lijstje.

Dé tip van Cindy!
Bedek uw tuin met bladen en grassen. Dan heeft onkruid in de winter minder kans om te kiemen. Dat scheelt u weer werk in het voorjaar.