Cindy vertelt over de voordelen van stomen #5

Cindy vertelt over de voordelen van stomen #5

1 mei 2018

Even stoom afblazen

Het gebruik van gif in de tuin heeft veel voordelen. Het is makkelijk verkrijgbaar, gebruiksvriendelijk, werkt effectief en is (nog steeds wel) maatschappelijk geaccepteerd. Toch moet en kan het anders. Helemaal als we voor nu en in de toekomst de biodiversiteit om ons heen, de voedselveiligheid en de waterkwaliteit veilig willen stellen. Helaas heeft het alternatief zo zijn nadelen. Het is tijdrovend en lichamelijk zwaar om onkruid met een krabbertje uit de voegen van je tegels te peuteren. En ook ik ken de voorbeelden van afgebrande schuttingen door het te enthousiast gebruiken van de brander.

De verleiding
Ik wil mensen eigenlijk niet opschepen met zwaar lichamelijk werk en ook zeker niet bang maken. Maar misschien kan ik ze verleiden. Verleiden tot het maken van een duurzamere keuze als het gaat om het onderhoud van je tuin. Verleiden met een… stoomapparaat.

De stomer is een mooie moderne oplossing die laat zien dat ‘Grootmoeders tip’ om kookvocht af te gieten op je paadje zo gek nog niet is. Zelf heb ik nu een jaar een stoomapparaat in gebruik. Badend in een wolk stoom wandel ik over mijn tuinpad. Ik kan door zolang er voldoende water in zit en het goed op druk is. Soms moet ik tussentijds even uitrusten, terwijl ik daar even op wacht.

Stoom doet in feite hetzelfde als de onkruidbrander. Door de hitte barst de celwand van de plant en stollen de eiwitten. In plaats van een brandlucht word je verrast met een geur die meer doet denken aan groentesoep op zondagmiddag. Wat achterblijft is een zielig hoopje groen, dat al gauw geel verkleurd. Daar zat voor mij een nadeel. Mooi groen mos vind ik niet lelijk, dus ik wil selectiever kunnen ‘wieden’. Gelukkig kan dat ook. Er zit zelfs een speciaal mondstuk bij dat penwortels van bijvoorbeeld paardenbloem pakt. Zwaar lichamelijk werk is het zeker niet. Ik voel me machtig. Als een soort ‘Ghostbuster’ maar dan zonder stoere rugdrager.

Op stoom komen
Veel tuinbezitters moeten ook op stoom komen in het vroege voorjaar. Toch zit de kracht in tijdig beginnen. Onkruid heeft vaak al stevige wortels kunnen maken voordat het als storend groen wordt opgemerkt. Dat maakt het verwijderen ervan lastiger, waardoor het na een paar weken weer terug kan keren. Pak onkruid dus aan als het nog klein is en voorkom zaadvorming.

Tip van Cindy
De kosten van een stomer kun je vergelijken met de aanschaf van een stofzuiger. Dat lijkt veel, maar dit apparaat leent zich volgens mij perfect voor roulatie door een straat. Want na een korte stoomcursus kan iedereen er mee aan de slag. Ik zie ook kansen op de arbeidsmarkt. Stomers in dienst van woningstichtingen kunnen op ronde door de wijk van oprit naar tuinpad. Of voor een student die een zakcentje kan verdienen bij degene die terug willen naar het gemak van dat kneepje round-up…