Mariska vertelt over de kleuren van de herfst
22 november 2018
De kleuren van de herfst
De herfst is een bijzondere tijd van verkleuringen. En in het zachte herfstlicht ziet alles er nog mooier uit. Het groen van bladeren verandert geleidelijk in geel, oranje, rood en bruin.
Sommige mensen vinden dat de natuur minder mooi is als je de wetenschap erachter kent. Dat dat de magie wegneemt. Ik ben het daar niet mee eens. Daarom de achtergrond van de kleurverandering. Die gebeurt doordat de kracht van de zon afneemt. Hierdoor maken bomen steeds minder bladgroen (chlorofyl) aan. De laatste restjes bladgroen slaan ze op in hun takken, voor volgend jaar. Zo komen de andere pigmenten in het blad opeens tevoorschijn, rood (anthocyaan), geel (xanthofyl) en oranje (caroteen). Elke boom of plant heeft zijn eigen verhouding van kleurstoffen, wat zorgt voor de prachtige verscheidenheid aan najaarstinten die we nu zien.
Verder is het rustig in de tuin. De plantenborder laat nog een mooi schouwspel van paarsblauwe asters, sedum met donkere schermen en roze en witte herfstanemonen zien. Maar er staan ook veel planten verdord bij. Een opgeruimde tuinier zou nu graag gaan snoeien, maar dat kan beter wachten tot het voorjaar. De afgestorven planten zijn straks fijne schuilplekjes voor dieren om in en onder te overwinteren.
Biobloembollen
Het voorjaar begint in de herfst. (Bio)bloembollen die het vroege voorjaar kleuren kunnen nog tot begin december in de grond. Voorjaarsbollen hebben de koude periode nodig om wortels te produceren. Biologische bloembollen hebben de voorkeur. Die zijn niet ondergedompeld in fungiciden en (de inmiddels beruchte) neonicotinoïden, dus die gifstoffen kunnen niet uitspoelen naar het grond- en oppervlaktewater. Zo komen ze ook niet terecht in de natuurlijke voedselketens.
Bladcompost
Het lijkt vooral lastig, al dat afgevallen blad in de tuin. Maar je kunt er ook je voordeel mee doen. Verzamel het om bladaarde van te maken. Hark de bladeren regelmatig van je gazon en verzamel ze in plastic vuilniszakken. Maak het blad goed vochtig. Prik luchtgaten in het plastic en knoop de zak dicht. Na 12-18 maanden heb je prachtige bladcompost. Wat ook kan is een compostbak met gaas o.i.d. vullen met blad en dit vochtig maken.