Milieuvriendelijke moestuin
De milieuvriendelijk moestuin is in opkomst. Steeds meer mensen kweken hun groenten zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Dat is goed nieuws, want het gebruik van deze middelen heeft risico’s voor de gezondheid en draagt bij aan vervuiling van het grond- en oppervlaktewater in Drenthe.
Niets is lekkerder en leuker dan groenten uit eigen tuin. Zeker wanneer die groenten ook nog zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt zijn. Maar dat is best lastig, wanneer ziekten en plagen de kop op steken. Gelukkig zijn veel ziekten en plagen te voorkomen en/of op een milieuvriendelijke manier te bestrijden.
Een milieuvriendelijke moestuin begint met een goed bouwplan. Uitputting van de bodem en ziekten en plagen voorkom je met wisselteelt. In het algemeen is het advies een groente pas weer na zes jaar op hetzelfde stukje grond zetten.
Ziekten en plagen zijn ook te voorkomen door gebruik te maken van de goede invloed die sommige planten op elkaar hebben als ze dicht bij elkaar in de buurt staan. Goede combinaties zijn bijvoorbeeld slasoorten met prei, wortel met ui, ui met rode biet, knoflook met wortel.
Toch is het onvermijdelijk dat er slakken, kevertjes en andere beestjes in je tuin zitten die graag een hapje mee eten. Gelukkig hebben deze beestjes ook hun natuurlijke vijanden. Maak je moestuin aantrekkelijk voor vogels en egels door te zorgen voor schuilplaatsen en nestplaatsen. Een haag, een takkenhoop, nestkastjes, zaden van uitgebloeide bloemen en besdragende struiken lokken vogels en egels naar je tuin. Ook allerlei insecten zoals zweefvliegen, oorwormen en lieveheersbeestjes zijn dol op belagers van je groenten.
Bij slecht groeiende aardappels, bietjes, tomaten, uien en aardbeien kan er sprake zijn van aantasting door aaltjes, minuscule wormpjes die onder andere de plantenwortels aantasten. Preventie door wisselteelt is belangrijk. De beste bestrijder zijn Afrikaantjes. Wanneer je minimaal drie maanden Afrikaantjes teelt op een besmet perceel, is dat weer vrij van aaltjes.