Water besparen in de tuin
21 april 2020
Water besparen in de tuin
Het zonnetje nodigt ons uit om te genieten van dit heerlijke weer. En bij regelmatig zon en minder regen, maken we automatisch meer gebruik van water uit de kraan om planten water te geven, straks de zwembadjes te vullen, de straat schoon te spuiten en nog heel veel meer. Maar hoe ga je met dit mooie weer slim en zuinig om met kraanwater?
Regenton
Een kwartier sproeien kost 100 liter water. Door een regenton neer te zetten en het hele jaar door te gebruiken, bespaart u drinkwater. En wist u dat de grond opharken en hakken even goed is als tweemaal sproeien? Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
Kies het juiste moment om te sproeien
Sproei wanneer de zon niet fel schijnt, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Anders verdampt het grootste deel van het water en dan hebben uw planten er niet zo veel aan. Sproei zo dicht mogelijk bij de grond en bij de wortels van uw planten, daar hebben ze het water namelijk nodig. Gooit u al het water op de bladeren van uw planten? Daar hebben ze niet zo veel aan. Bovendien verdampt een groot deel van het water dan voor het bij de wortels van uw planten komt.
Hoeveel water heeft je groen nodig?
Zuinig omgaan met water is goed, maar je planten (en vooral het gazon) hebben 1 keer in de week flink veel water nodig. In droge periodes is het voor planten beter om soms flink onder water te staan dan iedere dag een beetje: hun wortels groeien dan dieper in de grond om water te vinden.
Richt je tuin slim in
Water besparen begint al bij de inrichting van je tuin. Ga voor zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk stenen. Als je minder bestrating hebt in je tuin komt meer regenwater ten goede aan je tuin. Lees meer op de website van Operatie Steenbreek over het vervangen van tegels in je tuin door groen.
Let op of je planten goed tegen droogte kunnen. Zet geen dorstige planten in een zonnig hoekje. Planten met grote bladeren verliezen veel water; deze planten kun je het beste een plaatsje in de schaduw geven. Om de grond te beschermen tegen uitdroging helpt het om compost, houtsnippers of zelfs cacaodoppen te gebruiken.
Bron: Milieu Centraal en Waterbedrijf Groningen
Chemievrij maakt je blij
Meer weten over natuurlijk tuinieren? Kijk op de website Onze Drentsche Aa. We starten op 8 mei met Chemievrij maakt je blij, een campagne over natuurlijk tuinieren. Volg ons op Facebook en doe mee aan de 10-daagse onkruidchallenge!